Η Javascript πρέπει να είναι ενεργοποιημένη για να συνεχίσετε!

Ο Νιπτήρας [06]

Καλλιτέχνης: Πυλαρινός Μπάμπης

Τώρα που στην επικαιρότητα είναι διάφορες συμπεριφορές δασκάλων της τέχνης προς τους μαθητές τους θυμήθηκα και με συγκινεί πολύ και γι' αυτό ζωγράφισα το Νιπτήρα, το Χριστό δηλαδή να πλένει τα πόδια των μαθητών του και σκέφτομαι πως κάθε δάσκαλος θα όφειλε να αισθάνεται έτσι προς τους μαθητές του γιατί κάθε διαδικασία μαθητείας νομίζω περιέχει αυτό που λέμε στη ζωή «ιερό». Κάθε μαθητής που θέλει να μάθει μια τέχνη και λέει στο δάσκαλο του «μάθε με» του ζητάει να μπει σε μια διαδικασία κάποιου είδους πατρότητας. Είναι έτοιμοι και οι δυο για κάτι τέτοιο; Αν δεν είναι ένας από τους δυο η μαθητεία δεν περπατάει, και όπως κάθε πατρότητα, βιολογική ή πνευματική σαν αυτή που περιγράφω, προϋποθέτει μια στοιχειώδη ωριμότητα τουλάχιστον από το μέρος του δασκάλου και αυτή είναι είτε να έχει αποδεχτεί ότι είναι ένας νάρκισσος του κερατά ή να μην είναι. (Στο έργο ο Χριστός γονατιστός πλένει τα πόδια του Πέτρου. Ο Ιησούς διαβεβαιώνει τους μαθητές ότι δεν μπορεί να γίνει αλλιώς. Δεν υπάρχει άλλος τρόπος για το δάσκαλο από το να γίνει υπηρέτης των μαθητών του και όχι το αντίστροφο. Ο Πέτρος αφήνεται στη θυσιαστική φροντίδα του δασκάλου του και ο Ματθαίος πάνω αριστερά, ανυπόδητος κι αυτός, έτοιμος να μιμηθεί τον Πέτρο. Κάτω δεξιά, η τράπεζα του Μυστικού δείπνου, αναμένει τους συνδαιτυμόνες μαθητές και δάσκαλο με τα κεριά να φωτίζουν το γεγονός. Ακριβώς από πάνω, ο Ιούδας έχοντας τον άρτο στο χέρι, σαν τά΄χα να ήταν ακοινώνητος, ατενίζει σχεδόν λάθρα τα ακατανόητα σ΄αυτόν τελούμενα και αναχωρεί προς τη σκοτεινή έξοδο για να καθορίσει το μέλλον του Χριστού. Μία μέρα μετά ο δάσκαλος κρεμάται επί ξύλου και ο μαθητής κρεμάται από τη χρεοκοπημένη ιδεολογική του αγχόνη".) Το έργο ζωγραφίστηκε στη Θεολογική σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών τον Φεβρουάριο του 2021, στα πλαίσια δράσης της ομάδας εικονογράφων Ώχρα που ο Μπάμπης Πυλαρινός είναι μέλος σε διαστάσεις 2.00x1.50 μέτρα. 

Πωλούνται 100 αριθμημένα και υπογεγραμμένα αντίτυπα σε διάσταση 20x15 εκατοστά σε fine art, αρχειακή εκτύπωση σε 100% βαμβακερό χαρτί  Photo Rag 308 της Hahnemuehle.
Τιμή έργου/αντίτυπου: 50 ευρώ

Email: info@pilarinos.gr


Όμιλος UNESCO Ζακύνθου EUROBANK 
IBAN : GR5102602490000430201296003

Παρακαλείσθε να γράφετε στην αιτιολογία κατάθεσης: Kivotos και ο αριθμός του έργου, παράδειγμα Kivotos1

Μετά την προσφορά σας, αν σας είναι απαραίτητη η έκδοση και ταχυδρομική αποστολή του αντίστοιχου παραστατικού είσπραξης, παρακαλώ να επικοινωνείτε μας στα 26950-41002 & 26950-41684 (9:00πμ-5:00μμ) για επιβεβαίωση των στοιχείων του δωρητή.Η Κιβωτός του Κόσμου, εθελοντικός, μη κερδοσκοπικός οργανισμός ειδικής μέριμνας και προστασίας μητέρας και παιδιού, με την καθοδήγηση του π. Αντωνίου 23 χρόνια τώρα στηρίζει μονογονεϊκές, άπορες οικογένειες και παραμελημένα παιδιά από τη βρεφική ηλικία μέχρι και την ενηλικίωσή τους.

Αποβλέπει κυρίως στη θεραπεία του τραύματος της παιδικής ψυχής και όχι μόνο στη στέγη, τροφή και εκπαίδευσή τους.
Διεύθυνση: Λαγανάς, Ζάκυνθος
Τηλέφωνο: +30 6956481146
Email: info@unescozakynthos.gr